Wat moet je doen als er bij jou is ingebroken?

ingebroken

Voor veel mensen vormt een inbraak in huis een nachtmerrie. Dit is niet voor niets! Een inbraak kan verschillende gevolgen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de diefstal van dierbare en waardevolle spullen. In het bijzonder erfstukken, zoals sieraden van overleden familieleden. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer je ten tijde van de inbraak in huis aanwezig bent. Inbrekers gebruiken tegenwoordig ontzettend veel geweld, om bewoners ervan te weerhouden de hulp van de politie in te schakelen. Inbrekers willen immers niet gepakt worden na of tijdens een inbraak. Wat moet je doen als er bij jou is ingebroken?

In dit artikel vertellen we je meer over hetgeen, je na een inbraak zou moeten doen. Je wilt de schade aan sloten en kozijnen immers zo snel mogelijk laten herstellen.

Ingebroken? Schakel de politie en verzekeraar in

Allereerst is het na een inbraak belangrijk om de politie in te schakelen. Dit kan met spoed, wanneer je vermoedt dat inbrekers nog in de buurt van je woning aanwezig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je het normale politienummer bellen. De politie zal vervolgens bij je woning langskomen om de schade op te nemen en eventuele inbraaksporen veilig te stellen. Ook is het belangrijk om je verzekeraar te bellen. In sommige gevallen komt ook een inspecteur van de verzekeraar langs om de inbraakschade te beoordelen en op te nemen.

Tip: stel vooraf een lijst op van de gestolen spullen uit je woning! Zo kun je deze lijst direct met de inspecteur van de verzekeraar en de politie delen. Mocht je foto’s hebben van dierbare sieraden, dan kan het helpen deze tijdelijk af te staan aan de politie. Mogelijk worden de sieraden op een later moment gevonden.

Inbraakschade laten herstellen aan je woning

Wanneer er is ingebroken, de schade is opgenomen en inbraaksporen veilig zijn gesteld, kun je een slotenmaker bellen voor het herstel van de inbraakschade. Hier vind je meer informatie over hetgeen een slotenmaker na een inbraak voor je kan betekenen. Veel slotenmakers werken met een spoedservice, die 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. Op deze manier hoef je niet lang te wachten, voordat de schade aan sloten en kozijnen hersteld kan worden. In veel gevallen zal het bestaande slot op je deur vervangen moeten worden. Zo voorkom je dat inbrekers nog een keer in je woning kunnen komen.

Voorkom een nieuwe inbraak in huis

Ben je enigszins bijgekomen van de schrik na een inbraak? Zorg er in dat geval voor dat een nieuwe inbraak in huis voorkomen wordt. Dit doe je door bijvoorbeeld voor een goede inbraakbeveiliging te zorgen. Op de reeds gegeven link, vind je hier meer informatie over. Ook het gebruik van een kluis in huis kan verstandig zijn. Dierbare sieraden zal je alleen op speciale gelegenheden dragen. Door de sieraden buiten deze gelegenheden om in een kluis op te slaan, voorkom je dat deze bij een diefstal meegenomen kunnen worden. Er zijn verschillende kluizen die aan kasten en muren worden, zodat inbrekers niet de volledige kluis mee zullen nemen.