SKG** of SKG*** cilinderslot?

SKG** of SKG*** cilinderslot? - Kluisenco.nl

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw cilinderslot, kom je de termen SKG*** (drie sterren) en SKG** (twee sterren) regelmatig tegen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee soorten cilindersloten en welke kun je het beste kiezen? We leggen het uit in dit artikel.

SKG: Stichting Kwaliteit Gevelgebouw

Allereerst iets meer over de afkorting SKG. SKG staat voor ‘Stichting Kwaliteit Gevelgebouw’, een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Zij testen en certificeren producten, waaronder cilindersloten, en kennen vervolgens het SKG-keurmerk toe. De normen die ze hiervoor hanteren liggen vast in een NEN-norm (Nederlandse Normalisatie). Het aantal sterren geeft hierbij de inbraakwerendheid aan.

SKG** cilinders

Cilinders met het SKG**-keurmerk, dus met twee sterren beschikken niet over zogeheten kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is een van de meest populaire inbraakmethodes waarbij de inbreker een schroef in de cilinder schroeft, en deze met cilinder en al uit het slot trekt. Op die manier is het heel makkelijk mogelijk om toegang te kunnen krijgen tot het slot. Je kunt SKG** wel combineren met kerntrekbeslag om alsnog hiervoor beveiligd te zijn.

SKG*** cilinders

Cilinders met het SKG***-keurmerk zijn Extra Zwaar Inbraakwerend en bestand tegen de inbraakmethode ‘kerntrekken’. Daarnaast zijn de cilinders ook beveiligd tegen lockpicken en klopsleutels. Het Politiekeurmerk Veilig wonen adviseert om cilinders met beveiligingsklasse SKG*** en/of kerntrekbeslag te plaatsen met een minimale uittrekkracht van 15Kn. Daarbij is het belangrijk om te weten dat een cilinder zonder deurbeslag niet inbraakwerend is. Combineer een SKG*** cilinder dus altijd met veiligheidsbeslag.

Wanneer kerntrekbeveiliging toepassen?

Nu is het niet zo dat je noodzakelijk op al je deuren in huis SKG*** en/of SKG** cilinders met kerntrekbeveiliging zou moeten toepassen. De binnendeuren in je huis hoeven bijvoorbeeld niet inbraakwerend te zijn, maar voor je buitendeuren is dat wel belangrijk. Heb je momenteel SKG** cilinders op je buitendeuren? Vervang deze dan door SKG*** cilinders of plaats kerntrekbeslag om de deuren extra te beveiligen. Dit kun je overigens heel eenvoudig zelf doen in een paar stappen.

Met behulp van bovenstaande tips weet je in ieder geval wat het verschil is tussen de cilindersloten en welke je moet kiezen voor jouw deuren.